Onze daguitstap naar de fruitboerderij Van Hellemont

Op dinsdag 20 september ging de derde graad in het kader van diversiteit de fruitboerderij Van Hellemont bezoeken.
Eerst reden we met de bus naar Meensel. Daar verwelkomde de bazin, Jeannine ons in haar lokaaltje.
Daar hingen veel foto’s van de boomgaard. Ze gaf eerst uitleg hoe je appelen en peren moet plukken. Je mag zeker niet trekken, zo beschadig je het fruit! Ze leerde ons dat het heel belangrijk is om met een draaibeweging te plukken.


Dan legde ze ons uit welk werk er moet gebeuren in de boomgaard:
In september en oktober wordt er het meest geplukt. Van november tot april worden de bomen gesnoeid. Daarna worden ze bemest om goed te groeien. We leerden ook dat bepaalde insecten nuttig zijn voor de natuur! Er zitten verschillende beestjes in de boomgaard die de bomen helpen. Zo leerden we dat lieveheersbeestjes, spinnen en oorwormen bladluizen opeten. Ook de bijen zijn welkom in de boomgaard . Ze helpen om de bomen te bevruchten. Daarom zie je in juli en augustus vaak bijenkasten in de boomgaard staan. We mochten ook allerlei vragen stellen. Die werden met veel plezier beantwoord.

Jeannine had ook nog een vraagje voor ons. Vinden jullie het niet raar dat er heel het jaar door appels en peren te verkrijgen zijn in de winkel? Dat vonden wij ook wel een beetje vreemd. Zij ging uitleggen en tonen hoe dat kwam…

Wij gingen naar de koelcellen. Daar was maar 1 % zuurstof aanwezig! Er was dus DOODSgevaar!
Toch mochten we een kijkje gaan nemen. Ze stond tenslotte open, dan was er geen gevaar.
Hier werd het fruit tot wel een jaar opgeslagen! Door het gebrek aan zuurstof blijven ze goed bewaard.

Daarna gingen we een kijkje nemen in het sorteercentrum. Eerst werden de appels in een grote bassin met water gelift. Zo drijven de appels eruit en worden ze niet beschadigd. Dan controleert een machine het gewicht en worden ze op grootte gesorteerd. Daar waren mensen van verschillende nationaliteiten aan het werk. De arbeiders zijn afkomstig zijn uit Ghana, Zaïre, Irak, enz. Ze komen elke dag hier werken, van overal uit het land!

Toen was het tijd om de smaaktest af te leggen! We kregen verscheidene appel- en peersoorten te proeven. Mhmm, overheerlijk! Op het einde kregen we 3 verschillende appeldrankjes. Deze smaakten tenminste naar ECHTE appel! Tenslotte kregen we nog een attentie! Een lekkere appel, een peer en een recept. Tevreden keerden we terug naar huis!

naar begin van de pagina naar overzicht van de reportages